Android cihazınızın için bir casus yazılım uygulaması satın almayı planlıyorsunuz, ama telefonunuzu root etmeniz gerekip gerekmediği konusunda kafanız gayet karışık. Android root etme nedir ve casus uygulamalar ile ne bağlantısı vardır bilmek ister misiniz?
Eğer yanıtınız evet ise o zaman tam da yerine geldiniz. Bu gönderide size root etme ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi ve hedefteki telefona bir casus yazılım kurarken root erişiminin gerekli olup olmadığını anlatacağım.
Android Root Etme Nedir?
Root etme temel olarak işletim sisteminin (bu konuda Android) kısıtlamalarını alt etmek ve imtiyazlı bir kontrol kazanmaktır. Basitçe anlatmak gerekirse root etme size Android cihazınız üzerinde ileri işlevleri kullanmanızı sağlar ve sistem dosyalarını değiştirir. Google Play Store’da mevcut bazı uygulamalar root erişimi gerektirir.
Bir Android cihazı root ettikten sonra siz cihaz üzerinden daha derin bir kontrole sahip olursunuz ve sistem dosyalarını silmek ve değiştirmek, aşarı bellek kullanan programları kaldırmak, custom aygıt yazılımlarını kurmak ve modları çalıştırmak gibi root edilmemiş Android cihazlarda yapamayacağınız birçok farklı işlevi kullanabilirsiniz.
Root ve Casus Yazılımlar Kullanmak Arasında Nasıl Bir Bağ Var?
Casus uygulamalar ve root etme arasındaki bağ, Google Play Store’daki her hangi bir uygulama ile root etme arasındaki bağ ile aynıdır. Eğer uygulama sistem dosyalarını değiştirmek veya cihazın ileri kontrolüne ulaşmak isterse, o zaman root erişimine ihtiyaç duyar. Benzer olarak eğer casus yazılım, cihazda ileri casusluk yapmak için gerekli olan ileri kontrole ulaşmak isterse, root erişimine ihtiyaç duyar.
Android’de Casus Uygulamaları Kullanmak İçin Root Erişimine İhtiyacınız Var Mı?
Hem evet hem hayır. Casus uygulamaların birçoğunda temel özelliklerin birçoğu root olmayan seçenekle birlikte gelir. Fakat eğer casus uygulamanın ileri işlevlerini kullanmak amacında iseniz, root etmeniz gerekir. Arama kayıtlarını, mesajları, multi-medya dosyalarını ve konumu izlemek gibi temel özelliklere ihtiyacınız olduğu sürece, root erişimine ihtiyacınız olmayacaktır.
Android Cihazı Neden Root Etmelisiniz?
Önceden de dediğim gibi Android’de ileri izleme özellikleri için tüm casus uygulamalar root erişimine ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden eğer e-postaları ve anlık mesajları takip etmek istiyorsanız, telefonu root etmeniz gerekecektir.
Root erişimi gerektiren özelliklerin bazıları şu şekildedir:
- E-postaları takip etmek
- WhatsApp ve Skype gibi anlık mesajlaşma uygulamalarını izlemek
- Çağrıları canlı olarak dinlemek
- Canlı ortam dinlemesi yapmak
Eğer dönüp dolaşıp telefonu root ederseniz, sadece ileri izleme özelliklerinin tadını çıkarmayacaksınız, aynı zamanda custom ROMları yüklemek, modları çalıştırmak ve root erişimi gerektiren üçüncü taraf uygulamalarını yüklemek gibi root etmenin diğer avantajlarına da sahip olacaksınız.
Eğer Android Telefonu Root Edemezseniz Para İadesi Alacak Mısınız?
Casus yazılımların hemen hemen hepsi eğer problem kendi kontrollerinin dışında ise bir para iadesi yapmazlar. İncelediğim casus yazılımların arasından sadece mSpy eğer kullanıcı Android cihazını root edemezse para iadesi yapabileceğini iddia ediyor. Diğer uygulamaların böyle bir politikası yok. Bu nedenle eğer mSpy dışında bir uygulama satın alır ve telefonunuzu root edemezseniz, para iadesi almanız pek de ihtimal dahilinde değildir. Bu yüzden satın almadan önce kontrol etmekte fayda var.
Telefonu Root Etmek İçin Casus Yazılımların Müşteri Desteği
En iyi casus yazılımların bazıları, root etme, kurulum ve diğer özellikler ile ilgili konular için mükemmel bir müşteri desteği sunuyorlar. Eğer telefonunuzu root edemediyseniz ve biraz desteğe ihtiyacınız varsa, o zaman casus yazılımdan biraz yardım almanız mümkün olacaktır.
Bir casus yazılımdan yardım alabilmek için, yapmanız gereken sadece geliştirici ile bir e-posta ya da telefon araması ile veya online bir bilet göndererek iletişime geçmektir. mSpy’ın root etme ve mSpy yazılımını kurma konularında yardım alabileceğiniz mAssistance diye destek hattı bulunuyor.
Root Etmenin Olumsuz Tarafları
Root etmenin cidden de birçok avantajı olmasına rağmen, birçok olumsuz tarafları da bulunuyor. Bir kere root etme riskli ve güvenli olmayan bir işlem. Eğer root etme işlemi sırasında bir şeyler ters giderse, Android cihazı tamamen bozabilirsiniz. Ayrıca eğer yedeklerini almadıysanız telefonunuzda depolanmış tüm veriyi kaybedebilirsiniz. Kullandığınız telefona bağlı olarak, root etme işlemi biraz karmaşık da olabilir ve az zaman ile çaba gerektirebilir.
Root etme, telefonunuzun üretici tarafından verilen garantiyi de bozar ve garanti kapmasında yapacağınız her hangi bir talep cihazın imalatçısı tarafından geri çevrilir. Telefonunuzu root ettikten sonra, üreticinin sağlayacağı güncellemeleri de otomatik kurmanız mümkün olmayacaktır.
Root etme, telefonu ayrıca virüslere karşı daha korunmasız hale getirir. Bunu çok büyük bir problem olarak görmesem de, bu ihtimal dahilinde. Son olarak, telefonunuzu root ettikten sonra root işleminin veya casus yazılımın ileri özelliklerinin telefonunuzda çalışacağının bir garantisi de yok.
Android Cihazınızda Root Etme İşlemini Nasıl Geri Alırsınız
Birçok Android cihazda, root erişimini root etme işlemini geri alarak kaldırabilir ve cihazı Fabrika Ayarlarına geri döndürebilirsiniz. Root etme işlemini geri alma işlemi de risklidir ve güvenli değildir. Cihazınızda root etme işlemini başarı ile geri almak için, biraz zaman ve çaba harcamanız gerekebilir.
Sonuç
Root etme riskli bir işlemdir ve işlem sırasında eğer bir şeyler yolunda gitmezse telefonunuzu tamamen işlevsiz hale getirebilirsiniz. Bu nedenle telefonunuzu casus yazılımdan destek alabiliyor olsanız da eğer tüm sorumluluğu almaya niyetli iseniz root edin.
Hedef telefonun temel özelliklerinin takip edilmesini arzu ediyorsanız, casus yazılımı kullanmak için telefonu root etmeniz kesinlikle gerekmez. Fakat root erişimi gerektiren ileri izleme özelliklerini kullanmak istiyorsanız, telefonu root etmeniz gerekecektir. Uygulamayı satın almadan veya Android cihazı root etmeden önce root ile ilgili tüm sorularınıza yanıt için casus yazılım ile irtibata geçtiğinizden emin olun.